Utorak, 12 Prosinac, 2017
   
Tekst
Knjiga narudžbi bolja, ali i dalje na niskoj razini

Knjiga narudžbi bolja, ali i dalje na niskoj razini

U listopadu hrvatska velika brodogradilišta nisu zaključila nove ugovore o gradnji, pa u ovoj godini imaju ukupno 4 narudžbe vrijedne 192,5 mln kn, no svjetska knjiga narudžbi u ovoj godini nastavlja se popunjavati bolje nego prethodne godine, za 29%.

Prve brze e-punionice koje će povezati JI Europu (2/2)

Prve brze e-punionice koje će povezati JI Europu (2/2)

Projekt „Sveobuhvatna mreža koridora s brzim punjenjem u jugoistočnoj Europi“ usmjeren  je na osiguravanje vrhunskog korisničkog iskustva kroz implementaciju naprednog ICT sustava, kojim će se omogućiti geo-lociranje slobodnih punionica, rezervacija utičnica, autorizacija, naplata te pružanje...

Nastavljena potražnja za paketskim uslugama

Nastavljena potražnja za paketskim uslugama

Trend rasta broja paketa na tržištu poštanskih usluga u Republici Hrvatskoj, prisutan unazad nekoliko tromjesečja, nastavljen je i u trećem tromjesečju 2017.

EU platforma Žene u prijevozu

EU platforma Žene u prijevozu

Imajući u vidu to da je u Europi svega 22% žena zaposleno u prijevozničkom sektoru Europska unija je 27. prosinca 2017. godine pokrenula Platformu za promjene pod nazivom Žene u prijevozu (Women in Transport – EU Platform for change).

Prijevoz robe željeznicom i dalje u porastu

Prijevoz robe željeznicom i dalje u porastu

Poslovna aktivnost teretnih željezničkih prijevoznika u stalnom je porastu od 2013.,  kada je liberalizirano tržište željezničkih usluga. Ukupna količina prevezene robe porasla je za 27% u trećem tromjesečju 2017., u odnosu na isto razdoblje prošle godine kao i ukupni ostvareni tonski kilometri...

Uljanik gradi prvi polarni istraživački kruzer u svijetu

Uljanik gradi prvi polarni istraživački kruzer u svijetu

Na navozu pulskoga brodogradilišta Uljanika u tijeku je gradnja luksuznoga polarnog istraživačkog kruzera (Polar Discovery Passenger Vessel), prvog takvog u svijetu.

Split dobiva prve ulične senzore za pametan parking

Split dobiva prve ulične senzore za pametan parking

Gradska tvrtka Split parking od 29. studenoga kao nositelj projekta krenula je s radovima na ugradnji inovativne senzorske tehnologije, koja bi kroz aktiviranje Smart Split parking aplikacije građanima trebala olakšati parkiranje te smanjiti gradske gužve.

Prve brze e-punionice koje će povezati JI Europu (1/2)

Prve brze e-punionice koje će povezati JI Europu (1/2)

Hrvatski Telekom i Kaufland Hrvatska u Zagrebu su postavili dvije brze punionice za električna vozila u sklopu projekta „Sveobuhvatna mreža koridora s brzim punjenjem u jugoistočnoj Europi“. 

e-vozilom uskoro po cijeloj Hrvatskoj

e-vozilom uskoro po cijeloj Hrvatskoj

Uskoro, ne samo da ćemo s e-automobilom bezbrižno putovati prema Europi nego će i dolaziti turisti s ekološki prihvatljivim vozilima.

Jedinstven sistem za plaćanje cestarine u EU

Jedinstven sistem za plaćanje cestarine u EU

EETS ili Europski elektronički sistem cestarina biti će implementiran krajem ove godine, a početkom iduće će se prvi uređaji koji se koriste za upravljanje sistemom pojaviti na tržištu. 

flydubai najavljuje nove sezonske letove za ljeto 2018.

flydubai najavljuje nove sezonske letove za ljeto 2018.

flydubai, aviokompanija sa sjedištem u Dubaiju, najavila je letove za 2 nove sezonske destinacije za sljedeću godinu: Dubrovnik na Jadranu i Kutaisi iz Gruzije, koje su ujedno posljednje dvije destinacije koje flydubai dodaje u svoju mrežu za ljeto 2018.

Najprometnije zračne luke u EU

Najprometnije zračne luke u EU

Eurostat je objavio popis 15 najprometnijih zračnih luka u Europskoj uniji kroz 2016. godinu i većih iznenađenja nema jer na listi se nalaze većinom jedna te ista "lica" kao svake godine. Naime, na prvom mjestu je i dalje londonski Heathrow i kroz njega je prošlo kroz 12 mjeseci prošle godine...

 • Knjiga narudžbi bolja, ali i dalje na niskoj razini

  Knjiga narudžbi bolja, ali i dalje na niskoj...

 • Prve brze e-punionice koje će povezati JI Europu (2/2)

  Prve brze e-punionice koje će povezati JI...

 • Nastavljena potražnja za paketskim uslugama

  Nastavljena potražnja za paketskim uslugama

 • EU platforma Žene u prijevozu

  EU platforma Žene u prijevozu

 • Prijevoz robe željeznicom i dalje u porastu

  Prijevoz robe željeznicom i dalje u porastu

 • Uljanik gradi prvi polarni istraživački kruzer u svijetu

  Uljanik gradi prvi polarni istraživački kruzer...

 • Split dobiva prve ulične senzore za pametan parking

  Split dobiva prve ulične senzore za pametan...

 • Prve brze e-punionice koje će povezati JI Europu (1/2)

  Prve brze e-punionice koje će povezati JI...

 • e-vozilom uskoro po cijeloj Hrvatskoj

  e-vozilom uskoro po cijeloj Hrvatskoj

 • Jedinstven sistem za plaćanje cestarine u EU

  Jedinstven sistem za plaćanje cestarine u EU

 • flydubai najavljuje nove sezonske letove za ljeto 2018.

  flydubai najavljuje nove sezonske letove za...

 • Najprometnije zračne luke u EU

  Najprometnije zračne luke u EU

IMAGE Riječka luka na uzlaznoj puta...
Srijeda, 29 Studeni 2017
Riječka luka je dio koridora Baltik – Jadran, a u kratkom roku postat će jako intermodalno... Read More...
IMAGE EU platforma Žene u prijevozu
Petak, 08 Prosinac 2017
Imajući u vidu to da je u Europi svega 22% žena zaposleno u prijevozničkom sektoru Europska... Read More...
IMAGE Uvođenje WMS rješenja u skla...
Četvrtak, 10 Rujan 2015
Rastom poslovanja i porastom količina roba u manipulaciji klasični rad u skladištu u kojem... Read More...
IMAGE DPD testirao e-vozilo u Zagreb...
Ponedjeljak, 13 Studeni 2017
U sklopu programa društvene odgovornosti DrivingChangeTM DPDgroup se obvezao CO2 neutralnoj... Read More...
IMAGE Knjiga narudžbi bolja, ali i ...
Ponedjeljak, 11 Prosinac 2017
U listopadu hrvatska velika brodogradilišta nisu zaključila nove ugovore o gradnji, pa u ovoj... Read More...
IMAGE Prve brze e-punionice koje će...
Ponedjeljak, 11 Prosinac 2017
Projekt „Sveobuhvatna mreža koridora s brzim punjenjem u jugoistočnoj Europi“ usmjeren  je... Read More...

Prvi hrvatski blog za logistiku i nabavu
Autor bLogistike je Antonio Zrilić - ekspert za Supply Chain Management (Povećanje efikasnosti i upravljanje lancem opskrbe, optimizaciju zaliha i procesa) te osnivač tvrtke Logiko d.o.o.

Supply Chain Management...

EU fondovi i poticaji u logistici

euroSljedeće godine hrvatski će poduzetnici, ali i sva tijela lokalne i regionalne samouprave na raspolaganju imati oko milijardu eura bespovratnih sredstava koje će osigurati Europska unija. Novaca će biti, ali najveći je problem možemo li ih mi iskoristiti i na koji ih način moraju iskoristiti logističari. Upravo je na 2. Danu moderne logistike bilo govora i o toj temi.

EU Fondovi i poticaji u logistici naziv je predavanja Roberta Ravenščaka, jednog od vodećih hrvatskih konzultanata kada su fondovi Unije u pitanju, koje je održao na 2. Danu moderne logistike. Prema njegovom mišljenju hrvatski poduzetnici, pa tako i logističari, skladištari, distributeri, prijevoznici, uvoznici, izvoznici, trgovci na malo te mnogi drugi, još uvijek nisu spremni za iskorištavanje europskih fondova.

Problem je u mentalitetu i organizaciji

- Nas muči papirologija, mi još uvijek ne znamo pisali projekte, mi još uvijek ne razmišljamo o njima na način da ih osmislimo i izvedemo. Mi samo želimo te silne novce, ta bespovratna sredstava, ali ona neće doći sama od sebe. Hoće li se nešto mijenjati, ne znam. Nešto smo naučili, jesmo, ali mogli smo puno bolje - rekao je Ravenščak te dodao da smo na kraju dobro prošli zbog problema u mentalitetu i organizaciji države.

Ukupno će se sljedeće godine za sve zemlje Europske unije izdvojiti 120 milijardi eura bespovratnih sredstava. Ta sredstva se žele ravnopravno podijeliti tako da se na kraju stvori jedinstveno tržište na kojem je svaka od članica jednako razvijena te da se stvori ekonomija koja može parirati Sjedinjenim američkim državama i Japanu. Ravenščak je tijekom predavanja govorio o raspodijeli sredstava državama, ali i o načinu na koji se sredstva iz Fondova raspodjeljuju  unutar države.

Projekti su kao vjenčanje

- Projekt koji rade za Fondove vam je kao vjenčanje. Ima svoj početak i svoj kraj. Gledajte na njega upravo tako. Sjednite se za stol, dogovorite što ćete, gdje ćete, kad ćete, koliko će ljudi biti uključeno i ostalo. Tada raspodijelite poslove, svatko svoje napravi, svi se lijepo zabave i na kraju od svih njih dobite novce. Tako gledajte i na EU Fondove. Projekte radite jer su vam potrebni i zato što ih želite raditi i tek tada razmišljajte o tome da vam EU pokrije 50, 60 ili 75% troškova - kazao je Ravenščak.

Uz navedeno, potrebno je razmišljati i o mogućim problemima i situacijama koje će se javiti tijekom organiziranja i provođenja projekta. Ravenščak savjetuje da i tu primijenite sve do sada naučeno iz organizacije vlastitog vjenčanja. S druge strane, u tijeku je izrada Strateškog i Operativnog plana, koje izrađuju u Vladi, a Ravenščak je savjetovao prisutnima da pokušaju lobirati prema grupama koje izrađuju navedene planove jer područja koja nisu navedena u njima neće se moći financirati sredstva Unije.

Na kraju zanimljivog i životopisnog predavanja Ravenščak je samo istaknuo da bi bilo iluzorno razmišljati da je svim sudionicima dao magičnu formulu za EU fondove s kojom će oni danas-sutra otići kod svog direktora i krenuti trošiti sredstava. Kako i sam kaže, bez rada nema ni novaca.

Ortec
Move
-

Transport i špedicija

Zadnje novosti

EU platforma Žene u prijevozu

Imajući u vidu to da je u Europi svega 22% žena zaposleno u prijevozničkom sektoru Europska unija je 27. prosinca 2017. godine pokrenula Platformu za promjene pod nazivom Žene...

Pročitaj više...

Prijevoz robe željeznicom i dalje u porastu

Poslovna aktivnost teretnih željezničkih prijevoznika u stalnom je porastu od 2013.,  kada je liberalizirano tržište željezničkih usluga. Ukupna količina prevezene robe porasla...

Pročitaj više...

Jedinstven sistem za plaćanje cestarine u EU

EETS ili Europski elektronički sistem cestarina biti će implementiran krajem ove godine, a početkom iduće će se prvi uređaji koji se koriste za upravljanje sistemom pojaviti...

Pročitaj više...
Move
-

SCM / Nabava

Zadnje novosti

Riječka luka na uzlaznoj putanji

Riječka luka je dio koridora Baltik – Jadran, a u kratkom roku postat će jako intermodalno odredište na Sjevernom Jadranu, poručio je ravnatelj Lučke uprave Rijeka Denis Vukorepa.

Pročitaj više...

Regionalni distribucijski centar u Nemetinu

Regionalni distribucijski centar za voće i povrće, najveći investicijski projekt Osječko-baranjske županije, gradit će se na prostoru Eko-industrijske zone Nemetin.

Pročitaj više...

Mail Boxes Etc. Dolazi u Hrvatsku

Saša Cvetojević, jedan od najpoznatijih poslovnih anđela u Hrvatskoj te vlasnik tvrtke Insako, širi se u mikrologistiku. Plan mu je biti vodeći logističar za male i srednje e-biznise u jadranskoj regiji, a kako bi to ostvario ugovorio je franšizu za jadransku regiju s tvrtkom Mail Boxes Etc. (MBE), koja je članica američke UPS grupe. 

Pročitaj više...

Pregovarač CRNI POJAS

 • 1
 • 2

Citat dana

\"Prva stvar koju morate odlučiti prije nego udjete .na pregovore je što ćete učiniti ako onaj drugi kaže NE.\" Ernest Bevin

Prijava za SCM Newsletter

captcha 

Anketa

Koje Vas teme na portalu Logistika.com.hr najviše zanimaju?

Preporučujemo knjigu

Jednostavan način za upravljanje zalihama! Prvo izdanje knjige Upravljanje zalihama u šest koraka autora Antonia Zrilića...

Više o knjizi

MEDIJSKI PARTNERI:

Youtube Gallery - logistics


Cannot Connect to Youtube Server Cannot Connect to Youtube Server

Cannot Connect to Youtube Server Cannot Connect to Youtube Server

Logistički sajmovi

1st European Forum of Logistic Clusters 2014

2014 CEF Transport Info Day (09-10.10.2014. Brisel)

CSCO & 3PL Summit (12-14.11.2014. Amsterdam, Nizozemska)

BIOFACH 2015 - Međunarodni sajam ekološke proizvodnje (11-14. 02.2015. Numberg, Njemačka)

TRANSPOTEC - Transport and Logistics exhibition ( 16. - 19. travnja 2015. Verona, Italija)

TRANSPORT LOGISTIC - Logistics makes it happen ( 05. - 08. svibnja 2015. Műnchen, Njemačka)

Sajam PLAST 2015. - Međunarodni sajam plastike i gume (05-09.05.2015. Milano, Italija)

Prijava - odjava

ispod glavnog