Subota, 17 Studeni, 2018
   
Tekst
Zadnje:

Još jedan uzrok viška zaliha koji se hrani strahom – strahom od nestašice

antonio zrilićKada sam dobio posao kao voditelj nabave u jednom proizvodnom poduzeću dobio sam jednostavne upute od svog prethodnika – proizvodnja ne smije stati! To je prioritet. Sve ostale stvari za koje je odjel nabave bio zadužen, a bilo ih je dosta, mogu pričekati. Najveći strah koji sam imao je slika dvadesetak ljudi i skupa oprema u tvornici kako stoje bez sirovina…

 

Opet se vraćamo na upravljanje rizicima. U ovom slučaju se trebamo zapitati koji su uzroci nestašice? Da li je to monopolistički dobavljač koji umjetno smanjuje proizvodnju kako bi podigao cijene? Da li kruži glasina da je izgorila jedina ili jedna od dvije tvornice sa čipovima? Da li ja nisam na vrijeme rezervirao količine za sebe? Da li imam nesigurnog dobavljača pa gomilam zalihe kako bih smanjio rizik njegove neisporuke? U svakom slučaju treba istražiti stvarni uzrok straha od nestašice i djelovati na rješavanje stvarnih uzroka, a ne reagirati na posljedice. 

Ako se radi o nesigurnom dobavljaču onda moramo riješiti problem dobavljača. Ako se radi o monopolističkom dobavljaču treba istražiti mogućnosti kako sa njim ući u neku vrstu partnerstva kako bi mu mi postali prioritet ili jednostavno razviti kvalitetan odnos. U slučaju da sam ja usko grlo i da sam krivo procijenio, trebam se educirati i potražiti pomoć prije nego me zamijene. Ako čitate ovaj članak to znači da ste na dobrom putu.

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Social Face

Prijava - odjava

ispod glavnog