Srijeda, 20 Lipanj, 2018
   
Tekst
Zadnje:

Porinuće novog trajekta Rapske plovidbe

Na kraljevičkom navozu za porinuće u more spreman je trajekt Četiri zvonika, nova perjanica Rapske plovidbe.

Svečanost porinuća tog najvećeg trajekta koji će povezivati Rabljane i njihove goste s kopnom, doznajemo od vlasnika Dalmonta Ivana Ivića, planirana je za subotu, 16. rujna.

Puno je simbolike u toj novogradnji, kako od rapske strane, tako i za Dalmontovo brodogradilište u Kraljevici. Četiri zvonika prva je velika novogradnja koja je na kraljevičkim navozima izgrađena nakon što je bivše državno brodogradilište završilo u stečaju 2012. godine.

Za Rapsku plovidbu ovo je velik iskorak prema bržem, sigurnijem i ekonomičnijem povezivanju otoka s kopnom jer je riječ o trajektu koji će imati kapacitet prijevoza 100 vozila i oko 600 putnika. Usporedbe radi, ukupni kapacitet sadašnje rapske flote, u kojoj su četiri trajekta, je 166 vozila i nešto više od tisuću putnika. Nema potrebe zato pretjerano lamentirati o tome koliko će trajekt Četiri zvonika, s takvim kapacitetom ukrcaja, značajno smanjiti sate i kolone u Stinici i Mišnjaku iduće turističke sezone.

Sa četiri Cummisova glavna brodska motora, svaki snage 447 kilovata, novom trajektu osigurano je dovoljno snage da može zaploviti i u uvjetima po kojima se Rabljani s postojećima, bitno manjim trajektima, nisu mogli upuštati u plovidbu. Trajekt Četiri zvonika tako je i konstruiran, a njegovu je projektnu dokumentaciju izradila kuća Navis Consult iz Rijeke.

Četiri zvonika trajekt je dug 79 metara i 17,5 metara širok, a moći će postizati brzinu od 12 čvorova. Njegova izgradnja košta blizu 8 milijuna eura, čiji je dio Rapska plovidba pokrila iz vlastitih sredstava, a ostatak kreditom HBOR-a.

Nakon njegovog porinuća slijedi finalno opremanje, a nova perjanica u rapskoj floti bit će potpuno završena do ugovornog roka, odnosno u prvim danima prosinca ove godine, kaže vlasnik i direktor Dalmonta Ivan Ivić.

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Social Face

Prijava - odjava

ispod glavnog