Nedjelja, 22 Srpanj, 2018
   
Tekst
Zadnje:

Nakon trogodišnje krize snažan rast

Najveće europske naftne i plinske kompanije izvijestile su o snažnom rastu dobiti u drugom kvartalu, što je potvrda njihova oporavka nakon trogodišnje krize i uspješne provedbe mjera štednje u poslovanju.

Royal Dutch Shell, Total i Statoil izvijestili su o snažnom povećanju novčanih tokova od poslovnih aktivnosti u drugom tromjesečju i o dobiti većoj nego što su očekivali analitičari, što znači da bez većih teškoća mogu isplatiti dividendu i smanjiti dugove, primjećuje Reuters u najnovijoj analizi.  

Shell predvodi skupinu divova naftne industrije, izvijestivši o skoku dobiti u drugom tromjesečju za više od 3 puta u usporedbi s istim razdobljem lani. Takav skok ponajviše zahvaljuju rafinerijskom i kemijskom poslovanju te 16-postotnom rastu cijena nafte.

Tri kompanije zajedno su više nego udvostručile novčane tokove od poslovnih aktivnosti, na više od 41 mlrd dolara, s oko 17 mlrd dolara. 

Nade ulagača porasle su početkom godine nakon dogovora o smanjenju proizvodnje članica OPEC.a s nekolicinom ostalih proizvođača van toga kartela. To je u siječnju poduduprlo rast cijena nafte iznad 58 dolara po barelu, znatno iznad najnižih razina u 2016. od svega 27 dolara za barel.

No, cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu u drugom je tromjesečju skliznula ispod 50 dolara uslijed naglog povećanja američke proizvodnje nafte iz škriljca. To je pokrenulo val snižavanja procjena cijena u mnoštvu banaka i primoralo ulagače da se ponovno fokusiraju na smanjenje troškova u naftnoj industriji. 

Financijski direktor Statoila Hans Jakob Hegge očekuje da će cijene nafte ponovno rasti prema kraju godine, dok su u Totalu mišljenja da će ostati promjenjive zbog visoke razine globalnih zaliha.

I dobit Totala i Statoila nadmašila je očekivanja analitičara. Analitičari zaključuju da rast cijena nafte u odnosu na prethodne godine doprinosi profitabilnosti sektora, ali da će naftne kompanije i dalje morati pažljivo upravljati troškovima, kao i proteklih godina. Poslovni.hr/H

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Social Face

Prijava - odjava

ispod glavnog